Szigetüzemû napelem rendszer

A szigetüzemû napelemes rendszerek neve onnan ered, hogy önmagukban, önállóan mûködnek, mindentõl függetlenül, ellentétben a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekkel, melyek mûködéséhez elengedhetetlen a közüzemi villamos hálózathoz való csatlakozás.
 A szigetüzemû rendszereknél csak annyi energiánk van, amennyit megtermeltünk magunknak, azt pedig (egyelõre még csak) akkumulátorokban tárolhatjuk és onnan tudjuk ezt felhasználni.

Hogyan épül fel egy szigetüzemû napelem rendszer?

 A fõbb rendszerösszetevõk:
napelemek
akkumulátortöltõ elektronika (ez sokszor az inverterbe van beépítve)
akkumulátortelep
inverter (ha váltakozófeszültségû fogyasztókat használunk)

Az energia megtermelését a napelemek végzik. A megtermelt energia az akkumulátortöltõ elektronikán keresztül az akkumulátorokban tárolódik. Az akkumulátorokból többféle módon használhatjuk fel az energiát. Kis rendszerek esetében sokszor elõfordul, hogy nem használunk invertert, mert kevés és egyszerû fogyasztónk van. Ha ezek 12 vagy 24V egyenfeszültséggel mûködnek, akkor egy jobb töltésvezérlõ elektronika elirányítja a rendszerünket, védve a fogyasztókat, önmagát és az akkumulátorokat a káros terhelésektõl, üzemállapotoktól.
 Ha hagyományos, “konnektorba dugható” fogyasztóink vannak, akkor elõ kell állítanunk nekik a szükséges 230V-os váltakozó feszültséget. Ehhez már szükséges az inverter. Vannak olcsóbb és drágább készülékek. A kiválasztásnál figyelembe kell venni a felhasználási területeket. Sok villamos készüléknek fontos, hogy valódi színuszos feszültséget kapjon, mert különben tönkremegy. A nagyon olcsó inverterek jelalakja sokszor egyáltalán nem színuszos, hanem valamilyen trapéz-, vagy fûrészjel, ami nem minden villamos fogyasztó táplálására alkalmas.

Cím

Gyöngyös, Róbert Károly u. 5, 3200

Telefon

(20) 451-1156

Email

matrasolar[kukac]matrasolar.hu